Erasmus 2024 Öğrenim Başvurusu


İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

2024 PROJE DÖNEMİ

ERASMUS+ YABANCI DİL SINAVI VE ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ İÇİN BAŞVURU İLANI


2024 Proje Dönemine dair bu ilan çerçevesinde sürdürülecek öğrenim hareketliliği 16 ay içerisinde tamamlanacak olup 1 Haziran 2024-30 Eylül 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Erasmus Öğrenim/Staj Hareketliliği başvuruları iki kademeden oluşmaktadır. Öğrenciler öncelikle Yabancı Dil Sınavı başvurusunu gerçekleştirmeli; Yabancı Dil Sınavı sonuçları ilan edildikten sonra Erasmus Öğrenim/Staj Hareketliliği başvurusu yapmalıdırlar.

Ulusal Ajansın Erasmus Hareketliliğine ilişkin Bilgi Notu:

Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında 2024 Yılı Katkı Anlaşması henüz imzalanmamıştır. Bu nedenle, Erasmus+ öğrenci hareketliliği kapsamında yapmış olduğunuz başvuru sonucunda hareketliliğe hibeli ya da hibesiz olarak seçilmeniz kazanılmış bir hak niteliği taşımamaktadır. Hibe alıp almayacağınız veya hibenizin tutarı Avrupa Komisyonu ile imzalanacak anlaşma ve akabinde üniversitenize tahsis edilecek hibe tahsis süreçleri sonuçlandığında kesinleşecek olup, söz konusu anlaşma süreçlerinde yaşanacak gecikmelerden veya aksaklıklardan kaynaklanabilecek maddi veya manevi kayıplardan İstanbul Üniversitesi veya Türkiye Ulusal Ajansı sorumlu tutulamaz.”

Başvuru sürecinde takip edilmesi gereken adımlar aşağıda listelenmiştir:

1. ADIM: 2024 Proje Dönemi Erasmus Öğrenim/Staj Hareketliliği Yabancı Dil Sınavı başvuruları 10 Ocak-22 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

21 Şubat 2024 tarihi itibariyle 2024 Proje Dönemi Erasmus Öğrenim/Staj Hareketliliği yabancı dil sınav sonuçları açıklanacaktır.

2. ADIM: 2024 Proje Dönemi Erasmus Öğrenim/Staj Hareketliliği başvuruları 26 Şubat-11 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

ÖNEMLİ: Öğrenim ve Staj hareketliliği için başvurular eş zamanlı olarak ayrı başvuru modülleri aracılığıyla gerçekleştirilecektir.

1. ADIM: Erasmus Yabancı Dil Sınavı Başvurusu:

2024 Proje Dönemi Erasmus Öğrenim/Staj Hareketliliği Yabancı Dil Sınavı başvurusu 10 Ocak-22 Ocak 2024 tarihleri arasında AKSIS sisteminde yer alan Erasmus Hareketliliği modülünden yapılacaktır. Başvuru kılavuzu için bkz. 

Erasmus Yabancı Dil Sınavı İÜ Dil Merkezi tarafından 3 Şubat 2024 tarihinde yapılacaktır. Yabancı Dil sınav sonuçları İÜ Dil Merkezi web sayfasında yayınlanacaktır. Detaylar için lütfen tıklayınız: https://dilmerkezi.istanbul.edu.tr/tr/content/erasmus-638376433323393488/erasmus-yabanci-dil-sinavi

Erasmus Yabancı Dil Sınavı İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça dillerinden yapılacaktır. Bu sınav sonuçları sadece Erasmus Öğrenim/Staj Hareketliliği başvurularında kullanılabilecektir. Öğrencilerin hareketlilik gerçekleştirecekleri üniversitelerin eğitim dili, Erasmus yabancı dil sınavından farklı olabilir. Öğrenciler gidecekleri kurumda hangi dilde öğrenim göreceklerini araştırmalı, eğitim dili hakkında bilgi edinmeli ve dil yeterliklerini ispat etmelidirler.

2. ADIM: 2024 Proje Dönemi Erasmus Öğrenim/Staj Hareketliliği Başvurusu:

Öğrenim ve Staj hareketliliği ile ilgili tüm başvuru, seçim ve yerleştirme işlemleri Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılandırılan E-devlet kapısı üzerinden ve çevrimiçi olarak yürütülecektir. Başvurular (turnaportal.ua.gov.tr) adresi aracılığıyla öğrenim ve staj hareketliliği için iki ayrı başvuru şeklinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecektir.

Başvuru Portalı, 26 Şubat 2024-11 Mart 2024 tarihleri arasında açık kalacak, belirtilen tarih ve saatten sonra sisteme başvuru ya da belge girişi yapılamayacaktır. Posta yoluyla ve EBYS üzerinden veya Erasmus Ofisine şahsen başvuru kesinlikle kabul edilmeyecektir.

ÖNEMLİ: Erasmus öğrenim/staj hareketliliği başvuru işlemleri E-devlet Kapısı üzerinden (turnaportal.ua.gov.tr) gerçekleştirilecektir.

Başvuru belgelerinin (dil belgesi, varsa staj için kabul mektubu vs) Başvuru Portalı’nın (turnaportal.ua.gov.tr) ilgili bölümüne yüklenmesi gerekmektedir. Çevrimiçi başvuru işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve başvuru belgelerinin çevrimiçi olarak yüklenebilmesi için belirlenen tarih aralığına titizlikle uyulması, son gün ve saatlere bırakılmaması gereklidir.

ÖNEMLİ: Tüm başvurular, başvurunun yapıldığı 2024-2025 güz-bahar (1 Haziran 2024-30 Eylül 2025) akademik dönemi için geçerliliği bulunan İkili Anlaşmalar ve bunların açık olan kontenjanları gözetilerek gerçekleştirilecektir.

Başvuru koşullarına ulaşmak için lütfen tıklayınız

Başvuru değerlendirme ölçütlerine ulaşmak için lütfen tıklayınız

Faaliyet sürelerine ilişkin bilgi için lütfen tıklayınız

Hareketlilik gerçekleştirilecek ülkelere göre aylık hibe miktarları ve ilave hibe desteği için lütfen tıklayınız

2024 Proje Dönemi Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Çalışma Takvimi için lütfen tıklayınız

Yabancı Dil Sınavı ile ilgili lütfen tıklayınız


ÖNEMLİ HUSUSLAR:

-Erasmus hareketliliği sürecinin sağlıklı yürütülebilmesi için öğrencilerimizin "...@ogr.iu.edu.tr" uzantılı mail adreslerini kullanmaları gerekmektedir. E-mail adresi temini için İÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığından destek alabilirsiniz. https://ogr.iu.edu.tr/yeni_kullanici

-Öğrencilerin Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuru tarihinden (26 Şubat 2024)  önce Ağırlıklı Genel Not Ortalamalarının (AGNO) AKSİS sisteminde güncel ve doğru olduğundan emin olmaları gereklidir. Öğrencinin başvuru esnasında sistem üzerinde mevcut not ortalaması dikkate alındığından öğrencilerin AKSİS sistemine girerek, var ise eksik ders ve ders notlarını Öğrenci İşleri Bürosu aracılığıyla düzelttirmeleri önem arz etmektedir. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra yapılacak düzeltmeler başvuru sistemine yansıtılmayacaktır.

-Henüz bir dönemlik Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) oluşmamış (ara dönemde kayıt olmuş) Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri, mezun oldukları öğrenim seviyesine ait mezuniyet AGNO’su ile başvuru yapabilirler. Başvuru esnasında bir önceki öğrenim kademesine ait mezuniyet transkript TOR belgesi .pdf olarak Öğrenim ve Staj başvurusu için Turna Portal sistemine (turnaportal.ua.gov.tr) yüklenmelidir.

-Erasmus Öğrenim Hareketliliğini gerçekleştirebilmek için kurumlar arası antlaşma bulunması gerekmektedir. Öğrenciler gittikleri kurumda hangi dilde öğrenim göreceklerini araştırmalı ve eğitim dili hakkında bilgi edinmelidir. Hareketlilik için yurtdışına gittiklerinde öğrencilerin beklemedikleri bir durumla karşılaşmamaları için kontenjan ilanında kurumların eğitim dillerine https://erasmusport.istanbul.edu.tr/tr/euc-iias linkinden ulaşabilirsiniz.

Başvuru yoğunluğu göz önünde tutularak başvuru sürecinde ortaya çıkabilecek soru veya sorunlar ile ilgili erasmus@istanbul.edu.tr e-mail adresini kullanmanız önem arz etmektedir. Sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için destek sadece e-mail yolu ile sağlanacaktır. 

ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU KOŞULLARI

Önemli Uyarı: Erasmus Öğrenim Hareketliliğinden faydalanan öğrencilerin, öğrenim hareketliliği için yeterli sayıda ders veya ders niteliğinde olmayan ECTS/AKTS kredi yükü olması ve hareketlilik sürecinde de her dönem için 30 AKTS kredi yükünü tamamlamaları gerekmektedir. Avrupa Komisyonu’nun AKTS Rehberi’ne göre yeterli sayı, bir akademik yıl için 60 AKTS’dir. Ders yükü bulunmayan, örneğin tez dönemine geçen yüksek lisans ve doktora öğrencileri için bir akademik dönemde 30 AKTS’lik ders niteliğinde olmayan iş yükü üzerinden öğrenim anlaşması düzenlenebilmektedir. Bu nedenle Yüksek Lisans ve Doktora tez dönemindeki öğrencilerin bu kredi yükünü TEZ ÇALIŞMASI şeklinde belgelendirmesi gerekmektedir.

DİKKAT!

Öğrencilerin öğrenim hareketliliğine başvuruda bulunurken aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gereklidir.

-          Örgün eğitim kademelerinden (önlisans, lisans, yüksek lisans) herhangi birinde kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olunması gerekmektedir.

-          Öğrenim hareketliliği için gitmeyi planladığı her bir dönem için yeterli sayıda ders veya ders niteliğinde olmayan 30 ECTS/AKTS kredi yükü olmalıdır.

-          Daha önce Erasmus hareketlilik faaliyetini aynı ve/veya bir önceki öğrenim seviyesinde gerçekleştirenler başvuru yapabilirler. Ancak Erasmus öğrenim hareketliliğinin her bir öğrenim kademesinde toplam 12 ay’a kadar yapılabildiği unutulmamalıdır.

-          Öğrenim hareketliliği faaliyetlerinin mesleki deneyim elde edilecek staj faaliyeti içerecek şekilde (eşzamanlı veya takiben) gerçekleştirilmesi mümkündür. Stajı da içeren bu faaliyet asgari 2 ay sürmelidir. Öğrenci her iki hareketlilikte de hibeli ise Staj hareketliliği öğrenim hareketliliği üzerinden hibelendirilecektir.

-          Çift Anadal/Yandal Programına kayıtlı olan öğrenci, sadece Anadalından başvurusunu yapıp, derslerini Anadal üzerinden seçmelidir.

-          Öğrenci kayıt dondurduğu dönemde öğrenim veya staj hareketliliği başvurusu yapabilir. Kayıt donduran öğrenciler, kayıt dondurdukları dönemde öğrenim hareketliliği veya isteğe bağlı/zorunlu/mezuniyet sonrası stajlarını gerçekleştiremez.

-          Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi öğrencileri başvuru yapamaz.

-          Eğitim hakkı devam eden, ancak öğrencilik hakkı bitmiş olan öğrenciler başvuru yapamaz.

-          Hazırlık (bilimsel hazırlık) öğrencileri başvuru yapamaz.

-          Herhangi bir değişim programı ile (Mevlana, Farabi vb.) Üniversitemizde eğitim-öğretimlerine devam eden öğrenciler başvuru yapamaz.

-                 Başvuru için Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO);

o   Ön Lisans ve Lisans öğrencileri için 2.20/4.00,

o   Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri için 2.50/4.00 olmalıdır.

Başvuru aşamasında henüz transkripti oluşmamış

  • Ön lisanstan geçiş yapan öğrenciler için ön lisans mezuniyet notunun en az 2.20/4.00;
  • Yüksek lisans/Doktora eğitimine (ara dönemde) başlamış bir dönemlik not ortalaması oluşmamış öğrenciler lisans mezuniyet notunun 2.50/4.00 olması gerekmektedir. 

Bu asgari koşulları sağlayamayan öğrenciler başvuru yapamaz.

ÖNEMLİ: Öğrencinin alttan başarısız ders(ler)inin bulunması Erasmus öğrenim hareketliliği başvurusuna engel değildir.

Ulusal Ajansın Erasmus Hareketliliğine ilişkin Bilgi Notu:

Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında 2024 Yılı Katkı Anlaşması henüz imzalanmamıştır. Bu nedenle, Erasmus+ öğrenci hareketliliği kapsamında yapmış olduğunuz başvuru sonucunda hareketliliğe hibeli ya da hibesiz olarak seçilmeniz kazanılmış bir hak niteliği taşımamaktadır. Hibe alıp almayacağınız veya hibenizin tutarı Avrupa Komisyonu ile imzalanacak anlaşma ve akabinde üniversitenize tahsis edilecek hibe tahsis süreçleri sonuçlandığında kesinleşecek olup, söz konusu anlaşma süreçlerinde yaşanacak gecikmelerden veya aksaklıklardan kaynaklanabilecek maddi veya manevi kayıplardan İstanbul Üniversitesi veya Türkiye Ulusal Ajansı sorumlu tutulamaz.”


ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Değerlendirmede; Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (AGNO) %50’si ile Yabancı Dil Puanının %50’si esas alınmaktadır. Bu puanların toplamı öğrencinin nihai puanını (Erasmus Puanı) oluşturmaktadır.

Yabancı Dil Sınavını geçme barajı B1 (56 puan)’dir.

ÖNEMLİ: Öğrencilerin puan sıralaması, bölüm veya fakültelere ayrılan kontenjanlara göre ilgili bölüm/fakülte içerisinde Turna Portal Sistemi tarafından otomatik olarak yapılmaktadır. Yerleştirme işlemleri Turna Portalı Sistemi üzerinde gerçekleştirilmektedir.

Nihai yerleştirme işlemleri Birim Koordinatörlükleri onayı doğrultusunda Erasmus Kurum Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirilecektir. Yerleştirme işlemlerinde göz önünde tutulan hususlar aşağıda sıralanmaktadır:

o  Öğrencilerin puan sıralaması, bölüm veya fakültelere ayrılan kontenjanlara göre ilgili bölüm/fakülte içerisinde Turna Portal üzerinden otomatik olarak yapılmaktadır.

o  Yapılan yerleştirmeler Erasmus Öğrenim Hareketliliği açısından nihai; ancak hibe dağılımı açısından bir ön seçim niteliği taşımaktadır. Hareketliliğe hak kazanan öğrenciler anlaşma kontenjanları kapsamında Erasmus Hareketliliği Programından hibesiz olarak da yararlanabilir.

o  Öğrenim Hareketliliğine başvuruda bulunmak isteyen Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri, Enstitülerin anlaşmaları olmadığı durumlarda eğitim gördükleri birimlerin anlaşmaları üzerinden başvuru yapabileceklerdir.

o  Bir önceki yıl seçilerek hibe ve/veya kontenjan yetersizliğinden veya başka sebeplerden ötürü gönderilemeyen öğrenciler, bir sonraki Proje dönemine “kazanılmış hak” olarak devredilmek suretiyle doğrudan gönderilemezler. Öğrenciler, her sözleşme dönemi için bildirilen tüm şartları sağlamak zorunda olduklarından ayrı ayrı değerlendirilir ve seçilirler. Bu ilandaki şartlar sadece 2024 Proje Sözleşme dönemine aittir.

Başvuruları değerlendirmede kullanılacak seçim ölçütleri ve ağırlıklı puanlar aşağı yer alan Tablo-1’de listelenmektedir. Öğrenciler, aşağıda bahsi geçen puan arttırma/eksiltmelerin yapılabilmesi için resmi kurumlardan alınmış belgelerini vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile) ile birlikte Turna Portal Başvuru Sistemine eklemelidir.

Tablo-1 Seçim Ölçütleri ve Ağırlıklı Puan Tablosu (ERASMUS+ ANA EYLEM 1:BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Programla İlişkili Ülkeler ve Programla İlişkili Olmayan Ülkeler ile Yükseköğretimde Öğrenci ve Personel Hareketliliği KA 131 Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı 2023 Sözleşme Dönemi, s. 12-13)

Ölçüt

Ağırlıklı Puan

Akademik başarı düzeyi

%50 (toplam 100 puan üzerinden)

Dil seviyesi

%50 (toplam 100 puan üzerinden)

Şehit ve gazi çocuklarına

+15 puan10

Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla)

+10 puan11

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

+10 puan12

Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma

+ 10 puan

Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar

+10 puan

Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir.

+5 puan13

Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)

-10 puan

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma

-10 puan

Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama

-10 puan

İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır)

-10 puan

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

10 Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir.

11 Önceliklendirme için öğrencinin 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporunu [20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı RG’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %50 engel oranına sahip engelliler, El Kitabı s.21] ibraz etmesi gerekir.

12 Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.

13 Aşağıdaki faaliyetlerden biri ya da birkaçını deneyimleyen stajlar bu kapsamda sayılır: dijital pazarlama (örn.sosyal medya yönetimi, web analitiği), dijital grafik, mekanik ve mimari tasarım; uygulama, yazılım ve kod ya da websitesi geliştirme; bilişim sistem ve ağlarının kurulumu, bakımı ve yönetimi, sibergüvenlik, veri analitiği, veri madenciliği ve görselleştirmesi; programlama, robotik ve yapay zekâ eğitimleri. Genel müşteri hizmetleri, talep oluşturma, veri girişi ya da rutin ofis görevleri bu kapsamda sayılmaz.

Önemli Hususlar:

  • Daha önce yararlanma durumunda “-10 puan” eksiltme uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğrenim öğrenci/staj hareketliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.
  • Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen, faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için “-10 puan” eksiltme uygulanır. Yükseköğretim kurumunun vazgeçişleri öngörerek öğrencilere vazgeçtiklerini bildirmeleri için bir süre tanımaları ve öğrencilerin bu süre içerisinde vazgeçtiklerini bildirmeleri halinde puan eksiltme uygulanmaz.
  • Yükseköğretim kurumunun öğrenim ve staj hareketliliği seçimlerini aynı başvuru ve değerlendirme süreci içerisinde gerçekleştirmesi halinde; daha önce hareketlilikten faydalanmayan bir öğrencinin hem öğrenim hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, “-10 puan” eksiltmenin hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette eksiltme uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe alınır. Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden “-20” puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise “-10” puan eksiltme uygulanır.
  • Eksiltmeler öğrencinin toplam puanı üzerinden yapılır.
  • Tüm ölçütler dikkate alınarak hesaplanan toplam puanların eşit olması halinde; akademik başarı notu yüksek olan öğrenciye, akademik başarı notunun da eşit olması halinde yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilir.
  • Çift anadalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde sadece anadalından hareketliliğe başvurabilirler.

Hibelendirme Süreci ile ilgili Açıklama:

Öğrencilerin Erasmus hareketliliği gerçekleştirecekleri kuruma nominasyon ve kurum değişikliği vb. durumlar da dâhil olmak üzere yerleştirme işlemleri ile ilgili karar, Birim Koordinatörleri tarafından alınırken hibelendirme süreci Erasmus Kurum Koordinatörlüğü tarafından yürütülmektedir.

Hibelendirme sürecinde Birimlerin yaptıkları nihai yerleştirme listeleri esas kabul edilmekte; Üniversitemize verilen hibe miktarı çerçevesinde hibe dağılımı gerçekleştirmektedir. Öğrencilerin hibelendirilmesinde nihai puanı en yüksek olan öğrenciden başlanmak üzere birim ve altbirimlerin kontenjanları göz önünde tutulmaktadır.


ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ FAALİYET SÜRELERİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİ

2024 Proje Dönemine dair bu ilan çerçevesinde sürdürülecek öğrenim hareketliliği 16 ay içerisinde tamamlanacak olup 1 Haziran 2024-30 Eylül 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

*Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ilâ 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. Öğrenim kademesi ön lisans/lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade eder. Faaliyet, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta gerçekleştirilebilir.

*Öğrenim hareketliliğinde asgarî süre 2 tam ay veya 1 trimester, azamî süre ise 12 tam aydır. Öğrencinin öğrenim hareketliliği yapacağı yükseköğretim kurumunda 1 trimester süresi 60 günden az ise hareketlilik başlamadan önce öğrencinin Erasmus Kurum Koordinatörlüğüne bilgilendirmesi gerekmektedir.

*Mevcut öğrenim kademesi içerisinde, 2014-2020 ve/veya 2021-2027 Erasmus+ dönemlerinde yükseköğretim hareketliliği faaliyetlerinden yararlanmışsa (öğrenim/staj), yeni faaliyetle beraber toplam süre 12 ayı geçemez.

*İki kademenin birleşik olduğu programlar (bütünleşik doktora gibi) ile 2 kademenin tek bir kademe içerisinde tamamlandığı (tıp eğitimi gibi) yükseköğretim programlarında toplam faaliyet süresi ilgili Proje Dönemi içerisinde kalmak şartıyla en fazla 24 aydır.

*Erasmus Öğrenim Hareketliliği çerçevesinde hibe almaya hak kazanan öğrencilerin (Hukuk Fakültesi Lisans öğrencileri dışındakiler), sadece bir dönem (öğrenim hareketliliği için azami 4,5 ay, staj için azami 2 ay) için hibe alabileceği öngörülmektedir. Öğrenciler, diledikleri takdirde hareketliliğini takip eden dönemde hibesiz olarak hareketlilikten yararlanabilecektir. Öğrenciler, yerleştirme işlemlerinden sonra istedikleri takdirde hibe almaksızın hareketliliğe katılabilirler.

*Kayıt donduran öğrenciler, kayıt dondurdukları dönemde öğrenim hareketliliği veya zorunlu stajlarını gerçekleştiremezler.


ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ GİDİLEN ÜLKELERE GÖRE AYLIK HİBE MİKTARLARI

2024 Yılı KA131 projeleri kapsamında, Yükseköğretim Öğrenci ve Personel Hareketliliğine katılacak öğrenci ve personele verilecek seyahat hibesi, hareketlilik gerçekleştirilecek ülke grupları ve bunlara ilişkin bireysel destek hibe miktarları aşağıda yer almaktadır:

1-  Öğrenci/Yeni Mezun Hareketliliğinde Uygulanacak Bireysel Destek Hibe Miktarları:

2024 Yılı Erasmus+ Programı KA131 projeleri kapsamında, program ülkelerine öğrenci/yeni mezun gönderirken uygulanacak bireysel destek hibe miktarları tablosu aşağıda yer almaktadır:

Ülke

grupları

Misafir Olunacak Ülke

Aylık Hibe Öğrenim (Avro)

1. ve 2. Grup Programla İlişkili Ülkeler

Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, Norveç Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İspanya, Malta, Portekiz, Yunanistan, Çekya, Estonya, Letonya, Slovakya, Slovenya

600

3. Grup Programla İlişkili Ülkeler

Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Litvanya, Kuzey Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan

450

Öğrencilere yurtdışında geçirdikleri faaliyet süreleri boyunca yurtdışında olmalarından kaynaklanan masraflarının bir bölümünün karşılanmasını sağlamak üzere hibe desteği verilmektedir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca katkı niteliğindedir.

Hibe hakkı kazanan öğrenciye Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliğinde sadece bireysel destek hibesi verilmektedir. Bkz. El Kitabı S.25

*Erasmus Dil Sınavdan yeterli puanı alan ve kontenjanlar doğrultusunda yerleştirmesi yapılan öğrenciler aday öğrenci statüsünde olup, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Üniversitemize tahsis edeceği hibe miktarlarını ilan etmesinden sonra Birim kontenjanları ve hibe dağıtım sonuçları kesinlik kazanacaktır.

Öğrenciler, diledikleri takdirde karşı kurum ile Birim Koordinatörünün onayını alarak 2. Dönem de hibesiz olarak hareketlilikten yararlanabilecektir.

Her iki hareketlilikte öğrenciler yerleştirme işlemlerinden sonra feragat etme ve hibesiz gitme hakkına sahiptir.

Erasmus öğrenim ve staj hareketliliği hibe ödemeleri iki taksitte ödenir. İlk taksit miktarı %70 olup ikinci taksit ödemesi hareketlilik bitiminde % 30 olarak ödenir. İkinci taksit ödemesi başarı durumu (1/2) çevrimiçi anket doldurmama gibi nedenlilerle kesintiye uğrayabilir. (Bkz Erasmus El Kitabı, Öğrenci Hibe Sözleşmesi)  

Öğrenci/Yeni Mezun Hareketliliğinde İlave Hibe Desteği14

İmkânları kısıtlı olan katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanacaktır. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, imkânları kısıtlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.

1)      2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)

2)      5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

3)      Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim/ölüm aylığı bağlananlar

4)      Şehit/gazi çocukları

5)      Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne- babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan) Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)

6)      Engelliler15

7)      Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler16

8)      Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar.

Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.

[14 İlave kategoriler üniversitenin hibe imkânları dâhilinde geriye dönük olarak uygulanabilir. 15 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı RG’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %50 engel oranına sahip engelliler. 16 https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2022.pdf]

Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, hareketlilik türüne göre aşağıdaki miktarlarda İlave Hibe Desteği sağlanır:

Hareketlilik türü

İlave Hibe Desteği Miktarı

2-12 ay arası öğrenci hareketliliği

Aylık 250 €

*  Bu durumda staj için ilave destek verilmez.

Önemli Not: Yukarıda bahsi geçen ilave hibe desteği başvurusu için öğrenciler resmi kurumlardan aldıkları belgeleri ile vukuatlı aile nüfus kayıt örneğini başvuru esnasında Turna Portalı’na eklemelidir. Başvuru yapan öğrenci sayısı ve Üniversitemize tahsis edilen hibe miktarına göre aylık ilave destek hibe miktarı değişiklik gösterebilir.

Seyahat Desteği Almayan Öğrenci/Yeni Mezunlar için Yeşil Seyahat Desteği

Seyahat desteği almayan öğrenci/yeni mezunlara, yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro yeşil seyahat desteği verilmelidir. Ayrıca gereken durumlarda yol için, gün sayısı kadar, azami dört günlük bireysel destek hibesi verilir.

Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil (belgelerle desteklenmeli) kullanımı yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.


2024 Proje Dönemi Erasmus Öğrenim Hareketliliği

Hareketlilik Başvurusu Çalışma Takvimi

10.01.2024

İlanın Web Sayfasından duyurulması

10 Ocak 2024-22 Ocak 2024

Erasmus Öğrenim Hareketliliği ve Erasmus Staj Hareketliliği ile eşzamanlı YABANCI DİL SINAVI BAŞVURULARININ alınması (AKSİS / Erasmus Hareketliliği Modülü)

3 Şubat 2024

Yabancı Dil Sınavı: İÜ Dil Merkezi tarafından İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça dillerinden yabancı dil sınavı yapılacaktır.

17 Şubat 2024

Yabancı Dil Telafi Sınavı

26 Şubat-11 Mart 2024

2024 Erasmus Öğrenim/Staj Hareketliliği Başvurusu

(Turna Portal Başvuru Sistemi: https://turnaportal.ua.gov.tr/giris)

Yabancı Dil Sınav Sonuçlarının İlanı

İÜ Dil Merkezi tarafından web sayfasında ilan edilecektir.

(https://dilmerkezi.istanbul.edu.tr/tr/_)

29 Mart 2024

YERLEŞTİRME LİSTELERİNİN İLANI

Erasmus Kurum Koordinatörlüğü web sayfasında duyurulacaktır.

(https://erasmus.istanbul.edu.tr/tr/_)

15 Haziran 2024-31 Ekim 2024

Feragat Süreci

Toplantı tarihi Erasmus Kurum Koordinatörlüğü web sayfasında duyurulacaktır.

GİDEN ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI:

 Proje Dönemi Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği için Bilgilendirme toplantısına katılım zorunludur.

Bakınız.(https://erasmus.istanbul.edu.tr/tr/_)

*2024 proje dönemi 26 ay sürmektedir. Ancak karşılaşılan lojistik sorunlar nedeniyle öğrenim ilanı iki akademik yıl ile (2024-2025 Güz ve Bahar dönemi) ile sınırlandırılmıştır.

**Çalışma takvimindeki tarihler değişiklik gösterebilir. Bu nedenle lütfen Erasmus Kurum Koordinatörlüğü web sayfamızı https://erasmus.istanbul.edu.tr/tr/_ takip ediniz.


ERASMUS HAREKETLİLİĞİ YABANCI DİL SINAVI

2024 Erasmus yabancı dil sınavları İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça’dan yapılacaktır. Başvurularda öğrenci bu dillerden sadece bir dilden sınava girebilecektir.

Erasmus Yabancı Dil Sınavı İÜ Dil Merkezi tarafından 3 Şubat 2024 tarihinde yapılacaktır.

Erasmus Yabancı Dil Sınav sonuçlarının puan aralıkları ve düzey karşılıkları şöyledir:

26 - 40: A1

41 - 55: A2

56 - 70: B1

71 - 85: B2

86 - 100: C1

ÖNEMLİ: Öğrencinin tercih edeceği üniversitenin Anlaşma dili/Eğitim dili ile İÜ Dil Merkezi tarafından yapılacak yabancı dil tercihi birbirinden bağımsızdır. İstanbul Üniversitesi Erasmus Yabancı Dil Sınavı sonucu öğrencinin Erasmus hareketliliğine seçim sürecinde kullanılacaktır.

ÖSYM’nin düzenlediği yabancı dil sınavları da aynı baraj puanı ile (56 ve üzeri) kabul edilecektir. Sınavlarının geçerlilik süresi YDS, E-YDS, E-YÖKDİL sınavı için başvuru alındığı tarihten itibaren son 5 yıldır. YÖKDİL için bu süre sınavın ÖSYM’ye aktarıldığı 2019 sonbahar döneminden itibarendir.

Erasmus Hareketliliklerinin başvuru esnasında ÖSYM sınavlarına ilişkin puanlarını kullanmak isteyen öğrencilerin belgelerini .pdf olarak sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

Öğrencilerin Turna Portal Sistemine Erasmus Öğrenim/Staj başvurusunda ÖSYM dil belgesi/puanı ile İstanbul Üniversitesi Erasmus Yabancı Dil Sınavı puanı ile birlikte kullanmak istemeleri (DİL MERKEZİ PUANI OTOMATİK YÜKLENECEKTİR.) durumunda Sistem yüksek dil puanını değerlendirmeye almaktadır.

Önemli: Erasmus Yabancı Dil Sınavına katılacak öğrenci sayısını belirleyebilmek ve sınav düzenlenmesi için tahsis edilen emek, zaman ve ekonomik kaynakların israfını engellemek üzere sınava başvurup da mücbir bir sebep olmaksızın katılmayan öğrencilerden veya mazeretsiz yabancı dil sınavına katılmama durumunda Erasmus Programı kapsamındaki herhangi bir hareketliliğe tekrar başvurmaları halinde, ağırlıklı seçim puanlarından “-5 puan” düşürülecektir.

Erasmus Dil Sınavdan yeterli puanı alan ve kontenjana yerleşen öğrenciler aday öğrenci statüsünde olup, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Üniversitemize tahsis edeceği hibe miktarlarını ilan etmesinden sonra birim kontenjanları ve hibe dağıtım sonuçları kesinlik kazanacaktır.